OPEN MONUMENTENDAG en BOEKENBEURS

Op zaterdag 9 september wordt in alle monumenten in Nederland de Open monumentendag gehouden. Die worden dan opengesteld voor het publiek. Dan wordt ook de jaarmarkt in Koewacht gehouden.

Ook onze kerk zal dan open zijn van 13 uur tot 17 uur. De toegang is gratis.

 

Het kerkgebouw

In mei 1922 werd deze neogotische kerk naar een ontwerp van de architect Wolter te Riele ingewijd. Haar stijl is neogotisch: een omhoog gerichte bouwstijl met kruisribgewelven en hoge ramen.

 

Het inwendige van de kerk kenmerkt zich door zeer grote ruimtes tussen de zuilen, die licht en zo eenvoudig mogelijk in een vierhoekig plan zijn gehouden. Dit is een fraai type van volkskerk. Bij de vernieuwing van de liturgie in de R.-K. Kerk, werd in 1965 een altaartafel aangebracht, waarbij de voorste rijen kerkbanken zijn verplaatst naar de zijkanten.

 

Het orgel dateert van ongeveer 1775 en is in 1931 aangekocht van de St.-Josephkerk uit Bergen op Zoom. De orgelkast is uitgevoerd in Lodewijk XVI-stijl. Met de restauratie in 1968 is met de verstilde, introverte klank dit Zuid-Nederlandse orgel een juweeltje geworden.

In de kerk zijn ook een drietal houten beeldhouwwerken van de priester-kunstenaar Omer Gielliet te bewonderen.

 

De kruisweg

In 1937 gaf de bouwpastoor van de kerk, Mattheus Swagemakers, opdracht aan de bekende Scheldetaferelenschilder Tony Van Os uit Temse (B) voor het schilderen van een kruisweg. Van Os beeldde de lijdensweg van Christus uit in veertien levensgrote schilderijen (ca. 1,80 x ca. 2,80 m.), olieverf op linnen. Aan deze kruisweg werden nog twee schilderijen van dezelfde omvang toegevoegd: Missiekruis en Passievoorwerpen (schilderij met de voorwerpen die zijn gebruikt in het lijdensverhaal). In 2012 en 2013 is een grondige restauratie uitgevoerd. Na 75 jaren hangen de schilderijen er weer helder en strak bij. Behalve de schilderingen van de kruisweg zijn ook nog twee kleinere Anthoniuspanelen, eveneens van Tony Van Os, gerestaureerd. Deze hebben inmiddels een plekje gekregen in de Anthoniuskapel, achter in de kerk.

Tony Van Os heeft behalve veel Scheldeschilderijen (meer dan 200 van zijn werken bevinden zich in de V.S. en de Scandinavische landen) meerdere kruiswegen geschilderd, maar die van Koewacht wordt toch algemeen beschouwd als zijn mooiste.

 

‘Een kruisweg met een ziel’

Tijdens Open Monumentendag is in de kerk van Koewacht het boek te koop (voor € 25,-) met de titel ‘Een kruisweg met een ziel’. Behalve de geschiedenis van de parochie, de kerk en de kruisweg, zijn heel veel pagina’s ingeruimd voor prachtige foto’s, die gemaakt zijn tijdens de restauratie van de kruisweg. De opbrengsten van het boek zijn geheel ten bate van de restauratie van de kruisweg.

 

Boekenmarkt

Tijdens Open monumentendag zal in de kerk een boekenmarkt worden gehouden waarbij tweedehands boeken worden aangeboden tegen zeer gereduceerde prijzen. De opbrengst is ten bate van het onderhoud aan de kerk.

 

Jaarmarkt

U kunt uw bezoek aan de kerk combineren met een bezoek aan de Internationale Jaarmarkt die in de omgeving van de grensovergang wordt georganiseerd.

 

 

U bent van harte uitgenodigd en welkom!

Klik op de posters om te vergroten.